105-Fil Suresi 5. Ayeti
Arabça Yazılışı:
فَجَعَلَهُمْ كَعَصْفٍ مَأْكُولٍ
Türkçe Okunuşu:
Fece’alehum ke’asfin me-kûlin.
Kelime Çevirisi:
فَجَعَلَهُمْ
كَعَصْفٍ
مَأْكُولٍ
{ Nihayet onları yaptı, ekin yaprağı gibi yenmiş. }
Türkçe Meâli:{ Nihayet onları yenmiş ekin yaprağı gibi yaptı. }
AÇIKLAMALAR:Ayette geçen [ عَصْفٍ ] [ASFin] kelimesinin Lugat anlamlarından birincisi; ” Ekin sapı ve yaprakları, Bitki gövdesindeki yapraklar, Uzayan dalları budamak” tır. Diğeri ise; “Şiddetli esinti, Havanın şiddetle itilmesi, Patlama sonucu havanın hızla hareketi, Bomba ile göçertmek” gibi anlamlara gelmektedir. Kur’an-ı Kerim ‘de, 2 yerde birinci manasında, 5 yerde diğer manasında olmak üzere toplam 7 yerde geçmektedir.
Kelimeden sonra kullanılan [ مَأْكُولٍ ] [ME’Kul] “Yenmiş” ifadesi, birinci anlamla daha çok bağdaştırılabilir olduğu için genel görüş olarak kabul edilmiştir. Bomba, füze, patlama, şok dalgası gibi kavramlar, insan hayatına son yüzyıllarda girmesiyle [ASFin] kelimesinin “Şiddetli hava şok dalgası” manasını vermeyi uygun görüyorum.
İlk önce patlama nedir, şok dalgası nedir inceleyelim, böylece kelimelerin ve manaların nasıl “ÇUK” diye oturduğuna kendiniz şahit olacaksınız.
İNCELEME: Patlama Şok Dalgası Nedir?/başlangıç/
Genellikle ani ısı yükselmesi ve gaz salınımı ile oluşan, çok yüksek bir sesle birlikte gerçekleşen hızlı hacim artışı ve aşırı yüksek enerjinin açığa çıkmasına sebep olan kimyasal olaylara Patlama denir.
![](https://www.kuranmakaleleri.com/wp-content/uploads/fil-suresi-r01-525x300px.jpg)
Patlamanın Şok Dalgaları patlamadan daha hızlıdır. İlk tahribat etkisini şok dalgaları verir. ( Resim 1)
Şok dalgaları özellikle hava içeren organları etkiler. Akciğer hasarı, akut solunum sıkıntısı sendromu, bağırsak ve kulak perforasyonlarından (delinmelerinden) sorumludur. Patlama rüzgarı yüksek yoğunluk ve hızı ile parçalayıcı etkiyi yapar. Yapılan çalışmalarda hava dolu organların şok dalgası nedeniyle milisaniyeler içinde önce ezildiği ve sonra hemen genişleyip eski haline döndüğü gösterilmiştir. Bu durum organda aşırı yüzey gerilimleri yapmakta ve ani-hızlı gidiş/geliş yaralanmaları oluşturmaktadır. ( Kaynak makale: Ulus Travma Acil Cerrahi Derg 2010;16; “Patlama yaralanmalarının gizli yüzü: Şok dalgaları” )
İNCELEME: Patlama Şok Dalgası Nedir?/son/
Yukarıdaki İnceleme konusundan çıkan bulgular doğrultusunda; bir patlamada oluşan “hızlı hava hareketine” yani şok dalgasına maruz kalan cisimlerin içten tahribata uğradığı ve hedefin iç organları sanki “YENMİŞ GİBİ” bir hal aldığı anlaşılmaktadır.
Elbette; 1500 küsür sene önce oluşan bu vakada kuşların barut, patlayıcı madde vs. kullandıklarının iddaasında değilim, olabilir de olmaya bilir de, fakat olayın anlatım şekli, kullanılan kelimeler, verilen ipuçları günümüz teknolojisi ile ve ana başlıklar altında bire bir eşleşmektedir.
SONUÇ
Genel olarak, Fil Suresi ‘nde kullanılan anahtar kelimelerden, aşağıda sıralanan teknolojik çıkarımları elde etmekteyiz;
1- Etkili bir “Kara Harekatı” için Filden ilham alınmış, geniş, yüksek, ok ve mızraklara dayanıklı, ilerlediği zaman her türlü engeli ezip geçen, sürücülerinin ulaşılması güç bir alanda barındırabildiği cihazlar yapılması, (tank keşfinin öncesi için geçerli)
2- Tankların kara harekatında yıkıcı üstün bir güce sahip oldukları, (günümüz için geçerli)
3- Tanklarla saldırıya geçen düşman ordusunu bozguna uğratmak için en etkili yöntemin “Hava Harekatı” olduğu, (günümüz için geçerli)
4- Hava harekatı için uçabilen ve önceden belirlenmiş koordinatlara mühimmat fırlatabilen cihazların yapılması, (savaş uçağı keşfinin öncesi için geçerli)
5- Fırlatılan mühimmatların, yakıcı ve havayı hızlı hareket ettirici özelliklerde olması, ( roket, füze keşfinin öncesi için geçerli)
Ve 15 asır önceden günümüze, her dönem için insanlığa, bilime, fenne ilham kaynağı olan Kur’an-ı Kerim…
İlgili Linkler:
⇛ 105-Fil Suresi İndeksi
⇛ Kur’an-ı Kerim Meâli İndeksi