Hayvandan İnsana Organ Nakli

Makale Tarihi: 01 Ağustos 2021 | Son Güncellenme: 4 Haziran 2023

Evet Arkadaşlar!

Bu makalemizde 14 asır önce Kur’an-ı Kerim ‘de anlatılan Hz. Musa aleyhi selam ‘ın inek kesme kıssasının, günümüzde henüz geliştirme aşamasında olan “Hayvandan İnsana Organ Nakli Teknolojisi” ile eşleşmelerini ve mikrobiyologların bu projelerinde başarıya ulaşmaları için verilen ipuçlarını anlatacağız..

Gün geçmiyor ki; yeni keşfedilen bilimsel buluşların sonrası “Aaaa bu Kur’an-ı Kerim’de yazıyordu zaten” demiyor olmayalım.

Soru: Peki Neden keşfedilmeden önce bunu diyemiyoruz?

El-Cevap: Çünkü bu tür konular Kur’an ‘da açık bir anlatımla yazılmamıştır. Teşbih/İma yoluyla, Matematiksel şifrelerle, kelime sıralarının değiştirilmesiyle vs. manaları gizlendirilen anlatım metodu tercih edilmiştir. Uygun olanı da bu şekil olmasıdır zaten, 14 asır önce yaşayan insanlara DNA yapısını, atomu, izafiyet teorisini vs. konuları açık açık ayrıntılı bir şekilde anlatılsaydı emin olun Hz. Muhammed Sallallahu Aleyhi Vesellem ‘e inanan birkaç kişiden fazlası olmazdı ve yüzyıllar boyunca inançsız kişilere malzeme olurdu, ta ki bugünlere kadar. Kur’an öyle üstün bir Zat’ın kelimeleridir ki; (zaman boyutunun dışındadır) zaman onun kelimelerini eskitemez, başında da sonunda da hep canlı ve güncel kalır.

İşte birazdan 1400 küsür sene önce Hz. Musa Aleyhi Selam ‘ın kavmine inek kesme emri verilmesi kıssası olarak anlatılan olayların bugün nasıl canlı ve güncel bir konuya ipucu olarak verildiğinin şahitleri olacağız.

(Parantez içinde tekrar yazayım; aşağıdaki açıklamalar <teşbih-benzetme> dir. Ne Hz. Musa Aleyhi Selam mikrobiyologdur, ne de o zamanda organ nakli yapılmıştır. Kıssalar “Kur’an-ı Kerim’in Kıyamete Kadar Tüm Zamanlarda güncel kalabilme mucizesi gereğince üstü kapalı ipuçları ve anahtar kelimeleri kullanılarak anlatılmaktadır. Ta ki keşfedilmesi murad edilen zaman geldiğinde insanlara ilham edilebilsin. İster Müslim olsun ister gayrimüslim keşfedilen bütün keşifler Allah’ın istemesiyle uygun vakti geldiğinde insanlara ilham edilmiştir ve edilmeye devam edecektir.)

Lafı daha fazla uzatmadan, başlayalım!

“Hayvandan İnsana Organ Nakli”

2-Bakara Suresi 72. Ayeti ‘nde
“{ Hani; siz bir adam öldürmüştünüz de…”
Hz. Musa Aleyhi Selam zamanında, Beni İsrail kavminden birisi, adamın birini öldürüp cesedini bir yere bırakmış… Halk toplanıyor, Hz. Musa çağrılıyor, “Katil kim?” diye tartışılıyor. Manzara bu şekil, olay böyle başlıyor; tabi kim, kimi, neden öldürmüş? ne maksatla bu ayet nazil olmuş bunların hepsi tefsir kitaplarında mevcut. Şu anda yazılanı değil, yazılmayanı keşfetmeye çalıştığımız için bu tür ayrıntılara girmiyorum.

Devam ediyoruz….

2-Bakara Suresi 73. Ayeti ‘nde
“{ ‘Kestiğiniz ineğin bir parçasıyla ölüye vurun!’ dedik….”
Allah-u Teala, Hz. Musa ‘ya maktülün tekrar hayata dönmesi için kesilen ineğin bir parçasıyla vurmasını emrediyor. Ta ki adam canlansın kendisini öldüren kişiyi söylesin. Bu işin görünen tarafı.
Gelelim görünmeyen tarafına;
1. Kesilen ineğin ne özelliği var? Diğer ineklerden farkı nedir? Bu aşağıda gelecek,
2. İneğin bir parçası derken, eti, butu, böbrekleri, kalbi, derisi, karaciğer, akciğer vs. hepsini gözümüzün önüne getiriyoruz,
3. “vurmak” [ض ر ب] fiili, “yapmak” fiili gibi çok anlamlıdır. Hangi konu için kullanılırsa kelimenin anlamı ona göre değişir. [Bakara/26] ‘da “misal vermek”, [Bakara/61] ‘de “aşağılık ve yoksulluk damgası vurulmak”, [Nisa/94] ‘de “Allah yolunda savaşa çıkmak”, [Kehf/11] ‘de “uykuya daldırmak”, [TaHa/77] ‘de “yol açmak”, [Nur/31] ‘de “örtü örtünmek”, [Zuhruf/5] ‘de “vazgeçmek”, [Hadid/13] ‘de “sur çekmek” gibi değişik değişik konularda [Dad-Ra-Be] fiili kullanılmıştır. Konumuz “Hayvandan İnsana Organ Nakli” olduğuna göre bu ayette geçen [Dad-Ra-Be] fiiline “yapıştırmak” manasını vermek en uygun olanıdır. Hatta Türkçemizde “Adama bir vurdum!” cümlesini yeri geldimi “Adama bir yapıştırdım!” olarak kullanıyoruz.

Velhasıl kelam! ayette geçen “ineğin bir parçası” kelimesini “hayvanların organları” olarak, “adama vurun” fiilini ise “insanlara yapıştırın” olarak algılıyoruz.

Devam edelim…

“…İşte bu şekil Allah ölüleri diriltir…”
Eğer bu şekil bir yöntemi uygularsanız; yani “Hayvandan İnsana Organ Nakli” yaparsanız, Allah’ın izni ile ölümcül hastalıklardan olan organ yetmezliği gibi hastalar iyileşecek ve sanki tekrardan dirilmiş gibi olacaklardır.

“…ve belki akıl edersiniz diye size ayetlerini gösteriyor. }”
Aklınıza gelsin diye, insanoğlu bu keşfe hazır olduğunda ilham edilebilir olsun diye, Allah ayetlerini bu tarzda açıklıyor.

Tavsiye Yazı: Hayvandan İnsana Doku ve Organ Naklinin (Xenotransplantasyon) Etik Boyutu

Anladık ki; “Hayvandan İnsana Organ Nakli” ‘nin olabilirliği var. Peki bu nasıl olacak? bunun için seneler süren çalışmalar, deneyler… sonuca nasıl ulaşacağız?

Hiç merak etmeyin ! bu keşfin gerçekleşmesi için ana başlıklar Kur’an ‘da tek tek anlatılmış. Tabi anlayanlar için.

Şimdi gelelim o ineğin çıkış serüvenine; Hemen bir flashback yapıp 6 ayet öncesine gidiyoruz.

İşte kesilen o “Özel İnek” nasıl olmalıdır ?…

2-Bakara Suresi 67. Ayeti ‘nde
“{ Hani Musa kavmine, “Allah, size bir inek kesmenizi emrediyor” demişti de…”
Daha henüz yukarıda bahsettiğimiz cinayet işlenmemiştir. Hz. Musa aleyhi selam Allahu Teala ‘nın emirlerini vaaz etmek için kavmini toplar ve Allah’ın bir ineği kurban olarak kesilmesini emrettiğini söyler.
Konumuz İnsandan Hayvana Organ Nakli ve önümüze “inek” kelimesi geliyor, ilk önce bu kelimeyi incelenmesi gerekenler arasına 1. sıraya koyuyoruz.
BULGU 1: İnsanlara organ nakli yapılacak hayvan türü “İNEK” olacak.

“…Onlar: “Sen bizimle alay mı ediyorsun?” demişlerdi…”
Burada absürt-aşırı tepkili bir cevap var…Neden? gayet doğal bir iş hayvan kesilmesi, her zaman yapılan, kurban için olsun normal et ihtiyacını karşılamak için olsun, peki bu normal bir iş için neden bu kadar aşırı tepkili bir cevap geliyor? Çünkü; olay sadece hayvan kesimi değil, ne sebeple kesim yapılacağını mantık ve zekalarına aşırı ters düştüğü için “dalga mı geçiyorsun, yok artık” gibi cevap veriyorlar. Günümüzde ateistlere “Kur’an’da hayvandan insana organ nakli ipuçları veriliyor” denince verecekleri cevap sizce ne olurdu?:))

“…Musa: “Cahillerden olmaktan Allah’a sığınırım” demişti. }”
Yukarıda geçen “-Bizimle alay mı ediyorsun.” ‘a devamı olarak “-Sende bunu (organ naklini) yapacak ilim mi var ki?” yi eklersek verilebilecek en mütevazice bilge cevap “Cahillerden olmaktan Allah’a sığınırım, Rabbbim bana bu ilmi verecektir İnşaAllah” demek olur.
(Parantez içinde tekrar yazıyorum; elbette ki sözü “Hz. Musa aleyhi selam zamanında organ nakli yapılıyordu” na getirmeye çalışmıyorum, ama bu “İsrailoğullarının İnek Kesme Kıssası” öyle bir tarz, öyle bir cümle dizilimi, öyle bir kelime kullanımı içeriyor ki, âdeta “beni hayvandan insana organ nakli keşfine ipucu olarak anlayın” diye bağırıyor…)

Evet, ilk bulgumuzu bulduk! şimdi bu inek ama nasıl bir inek, bizim köyün ineğinden olur mu?
Sonraki ayetlerde bunun cevabını arayacağız…

2-Bakara Suresi 68. Ayeti ‘nde

“{ Kavmi: ‘Bizim için Rabbine dua et de…”
Bizler bu ilme sahip değiliz ancak senin gibi ilim sahibi (bilim adamları) bu konuları daha iyi anlayıp kavraya bileceğinden bizim adımıza araştır, deney ve gözlemlerde bulun.
“Dua” Nedir? Bir ibadettir. “Rabbine dua et”=”Rabbine ibadet et”. Bilim adamı Rabbine nasıl ibadet eder? Bir bilim adamının Allah’ın ayetlerinin manasını anlamak için yaptığı her bir deney ibadettir, her bir gözlem ibadettir.
Yani demek istenilen; “Bizler normal akıl seviyesinde insanlarız, bilim adamı değiliz, bu tür keşifleri ise ancak bilim adamları bulabilir o yüzden “Bizim adımıza” bilimsel deney ve gözlemlemeler yaparak bu konuyu incele” dir.

“…onun ne olduğunu bize açıklasın.’ dediler…”
Senin bu araştırma ve deneyleri sebep kılarak “Hayvandan İnsana Organ Nakli” ne uygun ineğin hangi özelliklere sahip olması gerektiğini göstersin.

“…Musa şöyle dedi: ‘Rabbim diyor ki: O, ne yaşlı, ne körpe, ikisi arası orta yaşlarda bir inektir….”
Organları kullanılacak büyük baş hayvan kategorisinde olan ineğin “ne yaşlı, ne genç ikisinin ortası” oluşu Klonlanma Teknolojisi ile üretilmiş hayvanlar ile eşleşmektedir.

Tavsiye Sayfa: Klonlanma Teknolojisi Nedir?

Şöyle ki;
1- Klonlama işleminde içi boşaltılan genç yumurta hücresine, yetişkin somatik hücre DNA ‘sı yerleştirilir. Bunun sonucunda hücreler genç ama DNA telomerleri yaşlı olarak çoğalırlar. Klonlanan hayvanların çoğunda oluşan “normal ömürlerinden daha kısa yaşama” sorunsalını çözmek için bilim adamlarının çalışmaları devam etmektedir. Durum böyle olunca klonlanan hayvanlara “hem gençtir, hem de yaşlı” diyebiliriz. Fakat klonlanan bazı dana türünde bu sorun yaşanmamıştır.

2- Klonlanmış embriyodan canlı yavru gelişimi potansiyel oranı; koyun, domuz ve fare için <%1-18 arasındadır. En yüksek başarı (~%80) büyükbaş hayvanlarla kaydedilmiştir. ( Adli Tıp Dergisi 2007 )

Tavsiye Video: Teke Tek Özel - 17 Şubat 2019 (İnsan klonlama bilim-kurgudan gerçeğe dönüşür mü?)

BULGU 2: İnsanlara organları nakledilecek inek veya büyükbaş kategorisinde olan hayvanlar klonlama ile üretilmiş olacak.

“…Haydi, emrolunduğunuz işi yapın.’ }”
Sevgili Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim dalında uzman hocalarımızdan bir an önce bize emredilen bu keşfin uygulama aşamasına geçmelerini rica ediyoruz.

Ve sonraki ayet; ipucu kelimeler devam ediyor….

2-Bakara Suresi 69. Ayeti ‘nde

“{ Kavmi: ‘Bizim için Rabbine dua et de…”
Önceki ayette ayrıntılı olarak izah edildi….

“…onun ne renk olduğunu bize açıklasın.’ dediler…”
Hayvanın rengi başlı başına genetik bir özelliktir. DNA diziliminde bulunur. “BULGU 2” yi destekleme mahiyetinde, ineğin ne renk olduğu sorularak hayvanın genetik yapısı üzerine dikkat çekilmektedir.

“…Musa şöyle dedi: ‘Rabbim diyor ki: ‘O; sap sarı bir inektir,…”
İşte burada mikrobiyoloji uzmanlarına ihtiyacımız var. İneklerdeki bu renk genlerini araştırıp çıkan sonuçlarını bilmeliyiz ki tam sarı renginin diğer renklerden ne gibi farkı var. Bu renk ile “boz ırklar” mı kastediliyor? vs.. vs..

“…kendisine bakanlara sevinç verir.’ }”
Burada ise hormonal enzimlere dikkat çekildiği düşüncesindeyim. Mesela görme duyu organları ile alakalı sevinç hormonu salgılayan nedir?. Bu enzimler kullanılarak genler üzerinde etkileşimler yapılmaya çalışıla bilinir mi?

Aşağıdaki videoda, yakın tarihte hayvandan insana organ nakli yapılan bir hastanın aşamaları anlatılmaktadır. Video 6. dakikadan itibaren başlar ve operasyon öncesi hormonal destek uygulandığı anlatılmaktadır. Konu hakkında genel bilgi için videoyu başından itibaren de izlemenizi tavsiye ederiz.

BULGU 3: Nakil olacak kişiye veya organa hormonal destek yapılması gerekliliği.

Bitti mi? hayır…. devam edelim.

2-Bakara Suresi 70. Ayeti ‘nde

“{ Kavmi: ‘Bizim için Rabbine dua et de onun ne olduğunu bize açıklasın…”
Bu iş için uygun olan hayvan öyle sıradan bildik bir tür değildir, bize daha ayrıntılı daha derinlerden bilgiler ipuçları gerekmektedir.

“…Bize göre inekler birbirine benzerler…”
Ayette kullanılan “teşabaha/birbirine benzeyen” kelimesinin, “klonlama” kelimesiyle aynı manaya gelmesi doğru iz üzerinde gittiğimizin bir kanıtıdır.

“…Ama İnşaAllah doğruyu bulanlardan oluruz.’ dediler. }”
Her klonlama denemesi %100 başarı ile sonuçlanmıyor. Bazı aşamalardan sonra artık klonlanan hücre tepkisiz kalıp ölüyor. Meşhur Klon Dolly bile 277. denemeden sonra dünyaya gelmiştir.

Çünkü; Rabbinin Kudretini ve Azametini çok çabuk unutan insanoğlu, bir işi her denediğinde başarıya ulaştığı zaman “Ben Yapıyorumcu” kesiliyor. Ancak birkaç başarısızlıktan sonra Allah celle celaluhu aklına gelip “İnşa Allah” demeye başlıyor. Halbuki başardığı zaman “Bi İznillah-Allah’ın İzni ile” demesi, başaramadığında “Kaderullah-Allah’ın takdiri” diyip, “İnşa Allah-Allah dilerse” ile tekrar tekrar denemesi gerekirdi.

2-Bakara Suresi 71. Ayeti ‘nde

“{ Musa kavmine cevap verir: ‘Rabbim: ‘O, tarlayı sürmek ve ekinleri sulamak için tutulan değil,…”
Klonlama yapan bilim adamlarında şöyle bir görüş var ; klonlanan hayvanı doğal ortamına bırakma gerekliliği, yani şu anda klonlamayla, hedef hayvan popilasyonunu arttırmak olduğu için diğer normal hemcinsleri ile aynı yaşam şartlarında tutup, canlı kalmaya devam edebilir olmalarını istiyorlar. Ayette ise normal bir büyükbaş hayvana yaptırıldığı gibi tarla sürme, kuyudan su çekme vs. gibi işlerin yaptırılmadığı bir hayvan olması gerekliliğine vurgu yapılıyor.

BULGU 4: “Hayvandan İnsana Organ Nakli” için üretilen hayvanlar özgür olmalı ve sadece organ nakli amaçlı kullanılmalıdır.

“…sağlıklı…”
BULGU 5: Tüm genetik hastalıklardan temizlenmiş olmalıdır.

“…ve alacasız bir inektir’ buyurdu…”
Defalarca hayvanın genetik yapısıyla ilgili unsurlara dikkat çekilmekte ve saf kan boz ırktan gelen soy kullanılarak klonlama yapılan hayvan olması ipucusunu vermektedir.

BULGU 6: Organı kullanılan hayvan “saf boz ırk” cinsinden olmalıdır.

“…Kavmi: ‘İşte şimdi hakikati getirdin’ dediler…”
Şimdiye kadar yukarıda anlatılan özelliklerdeki gibi bir hayvanla, insanlara organ nakli yaparsanız başarılı olursunuz.

“…Nihayet onu kestiler,…”
Elbet bir gün gelecek insanoğlu bu teknolojiyi keşfedecektir.

“…fakat az kalsın yapamayacaklardı. }”
Amma, bu işin bir çok etik boyutu vardır. Hayvan hakları savunucularını ikna etmekten tutun, insanlar üzerinde nasıl deneyler yapabileceklerine kadar toplumsal mutabakatla aşılması gereken çok zor meseleler…

SONUÇ

Sonuç olarak Kur’an-ı Kerim ‘in ana başlıklar altında anahtar ipucu kelimeler ile anlatmaya çalıştığı “Hayvandan İnsana Organ Nakli Teknolojisi” gün gelecek yaygın olarak kullanılmaya başlayacaktır. Belki insanlığın geleceği bu keşfe bağlıdır. Çünkü her gün dünya üzerinde binlerce kişi organ yetmezliği sebebiyle ölmekte, hastahanelerde çaresiz organ nakli beklemektedirler. Organ mafyalarının vahşi katliamları bu keşif sayesinde son bulacaktır.

Bu sebeple konusunda uzman bilim adamlarının çalışmalarına ülkeler tarafından gereken destek yapılmalı ve etik problemler toplumsal mutabakat ile ilgili merciler ikna edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir