Ölüm:Uykudan Uyanmak

Evet Arkadaşlar!

Bazen rüyada yemek yediğimizi görürüz; mesela ekşi bir limon, uyandığımız zaman o rüyanın tesiriyle limonun lezzeti kalır ağzımızda. Şimdi rüyada algıladığımız o hissi-duyguyu-lezzeti kaydedip beynimizin bir kenarına koyalım. Hemen mutfağa gidelim bir limon kesip (uyanığız değil mi? rüyada değiliz!) emelim, bu hissi-duyguyu-lezzeti de kaydedip beynimizin başka bir kenarına koyalım sonrada rüya ve gerçek hayat lezzetleri arasında karşılaştırma yapalım, aradaki farkların seviyelerini ölçelim. Bariz bir fark var arada sayısal bir değer veremiyoruz, tabi doğal olarak biri hayal biri gerçek ama bir bağlantıları var. İşte ruhlar âleminde daldığımız uykudan uyandığımızda dünya hayatı böyle hayal gelecek. Dünyanın zevki, asıl hayatın zevkleri yanında seviye farklarını ölçemeyeceğimiz derecede olacak.

Bu makâleyi yazmama ilham olan ayet ise;

{ Allah, ölümleri sırasında canları vefat ettirir, ölmeyecek olanları ise uykularında. Sonra kendilerine ölüm hükmü verilenleri tutar, ötekilerini belirli olan bir süreye kadar gönderir. Şüphesiz bunda tefekkür eden bir topluluk için deliller vardır. }
39-Zümer Suresi 42. Ayeti

Açıklaması:

“{ Allah,…
Allah-u Teala

“…ölümleri sırasında canları…”
Canların bedenden çıkacağı, ölüm vakti gelip çattığı zaman

“…vefat ettirir,…”
Ölüm olayı gerçekleşir, ruh bedenden çıkıp bir başka boyuta geçer

“…ölmeyecek olanları ise uykularında….”
Ruhun bedenden ayrılıp bir başka boyuta geçişi uyku sırasında da olur

“…Sonra kendilerine ölüm hükmü verilenleri tutar,…”
Vadesi dolmuş olan ruhlar, transfer edildiği boyutta tutulur

“…ötekilerini belirli olan bir süreye kadar gönderir…”
Vadesi henüz dolmamış, rızkı bitmemiş, kendisi için takdir edilen enerji kullanım hakkını bitirmemiş olan ruhlar, tekrar bedenlerine geri gönderilir

“…Şüphesiz bunda…”
Ölüm anında gerçekleşen olayların bir benzerinin uyku halinde de gerçekleşmesinde

“…tefekkür eden bir topluluk için…”
Tenatoloji (ölümü inceleyen bilim dalı) ve Hipnoloji (uykuyu inceleyen bilim dalı) konusunda çalışmalar yapan bilim adamları için,
(Bkz. Kur’an-ı Kerim’in Bilim Dallarına Teşviki )

“…deliller vardır. }”
Keşfedilmesini bekleyen bilimsel bulgular vardır.

Ahiret hayatı nasıl olacak, geçirmiş olduğumuz dünya hayatında yaşadığımız olayları, zevkleri veya acıları orada nasıl hatırlayacağız?

Bu dünyada gördüğümüz rüyalarda yaşadığımız olayları ne şekil ve keyfiyette algılıyorsak, Ahiret hayatında da yaşadığımız dünya hayatında başımızdan geçen olayları aynı şekil ve keyfiyette algılayacağız. Ve bize dünya hayatı bir rüyaymış gibi gelecek.

Şimdi bir tık daha ilerleyip söz uykudan, rüyadan açılmışken başka bir boyuta geçip tefekküre devam edelim; hiç düşündük mü !? uyurken gördüğümüz rüyalar gerçek hayatımızın geleceği hakkında ipuçları veriyorsa, öngörüler doğuruyorsa; Mesela, Yusuf Aleyhi Selam ‘ın çocukken gördüğü rüyasının yıllar sonra başka bir tevil-yorumla gerçekleşmesi gibi.

Teorik olarak, ahiret hayatına göre bizler şu anda uyuyoruz ve farz edelim ki; bu dünyada yaptığımız iyi veya kötü ameller ise ahirete göre bizim rüyalarımız olsun, bu rüyaların tabiri ahiret hayatında gerçekleşebilir mi? Mesela, dünya rüyasında balık gördün tabirinde para geleceğine dalalet eder, ahiret rüyasında namaz kıldığını görsen tabirinde cennet nimetlerine kavuşacağına dalalet edebilir mi?

Ölüm-Uyku ilişkisinde başka benzerlikler de var. Onları da ayrı ayrı ele almak gerekir ipuçlarını aşağı sıralıyorum mâkaleler tamamlanınca linklerinide eklerim İnşaAllah :
1- Zamanın kavramı,
2-Gelecek hakkında ipuçları vermesi,

Hz. Ali ‘nin bir sözü vardır ” İnsanlar uykudadır, ölünce uyanacaklar”, diye ne güzel tespittir, Kur’an ehlinin tespitidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir